Рада вітати гостей на своєму блозі!

вівторок, 3 січня 2017 р.

Словник літературознавчих термінів

5 – 9 клас

5 клас
Література – це вид мистецтва, який відображає життя за  допомогою слів, або словесний вид мистецтва.
Художня літератураодин із видів мистецтва, що образно відтворює життя за допомогою слова, мови; за допомогою уяви, фантазії письменників створює нову реальність.

Всесвітня літературасукупність усіх національних літератур.
Фольклор – усна народна творчість.
Загадка - це короткий твір, в основі якого лежить дотепне метафоричне запитання, що передбачає відповідь на нього.
Прислів’яце стислий влучний народний вислів повчального змісту, побудований як завершене судження.

Приказкаце образний вислів, який дає яскраву оцінку певному явищу; побудований як незакінчена думка, але містить натяк на висновок.

Пісня - словесно-музичний твір ліричного або ліро-епічного характеру, мелодійний за своїм інтонаційним малюнком і призначений для співу.

Антитеза (протиставлення) – різке протиставлення якихось істотних ознак, подій, явищ, предметів.
Алегоріяце зображення абстрактного поняття або явища через конкретний образ.

Оригінал – текст, з якого здійснюється переклад.
Переклад – передача тексту засобами іншої мови.
Віршування, або Версифікація - 1. Мистецтво виражати свої думки у віршованій формі. 2. Система організації поетичного мовлення, в основі якої міститься закономірне повторення певних мовних елементів, що складаються на підставі культурно-історичної традиції певної національної мови.
Пейзаж - один із композиційних компонентів художнього твору: опис природи, будь-якого незамкненого простору зовнішнього світу
Тема - це те, про що йдеться у художньому творі.
Ідея - це головна думка твору, те, що утверджує, схвалює або засуджує автор.
Епітетце художнє означення.
Метафора  (уподібнення) – перенесення ознак чи дії одного предмета на інший за подібністю.

Портрет - зображення в літературному творі зовнішнього вигляду, пози, рухів, виразу обличчя людини, її одягу, взуття тощо.

Сюжет - організована в життєво правдоподібну картину система подій за участю певних персонажів.

Повістьсередній за обсягом епічний твір, в якому розповідається про історію людського життя в усій його різноманітності, переплетенні з іншими людськими долями.

Роман - великий за обсягом, складний за будовою прозовий (рідше віршований) епічний твір, в якому життя людей розкривається на тлі історичних або соціально вагомих обставин.

Фантастика - жанр художньої літератури, в якому за допомогою додавання вигаданих, уявних елементів створюється світ, відмінний від сьогоденного, реального.

Казка - один із жанрів фольклору, розповідний твір про вигадані, фантастичні події, які сприймаються й переживаються як реальні. 

Народна казка – казка складена народом.
Літературна (авторська) казка – це казка, що є результатом творчості певного письменника.
Персонаж, або Герой літературного твору - 1 Постать людини, зображена письменником у художньому творі, загальна назва будь-якої дійової особи кожного літературного жанру. 2. Олюднені, оживлені образи речей, явищ природи, звірів у казках, байках, притчах та деяких інших жанрах.

6 клас

Художній образ - особлива форма естетичного освоєння світу, при якій зберігається його предметно-чуттєвий характер, його цілісність, життєвість, конкретність, на відміну від наукового пізнання, що подається в формі абстрактних понять.
«Вічні образи» - літературні образи, які за глибиною художнього узагальнення виходять за межі конкретних творів та зображеної в них історичної доби, містять у собі невичерпні можливості філософського осмислення буття.
Міф в перекладі з грецької означає слово, оповідання, переказ.

Міфи - це перекази, що розповідають про виникнення явищ природи та предметів матеріальної культури, релігійних обрядів, про створення світу (космогонія) та походження богів (теогонія). Персонажі міфів - боги, напівбоги та видатні смертні - герої.

Міфологія - cлово міфологія утворене від грецьких слів mythos - розповідь та logos - слово, думка. Воно має два значення:
        1) сукупність, система міфів якогось народу;
        2) наука, що вивчає міфи.

Мотив - неподільна смислова одиниця, з якої складається сюжет (мотив жертовності, скорбота та ін.) або тема ліричного твору.

Мотив - багатозначний термін, що використовується у двох головних значеннях:
1.     Внутрішня рушійна сила, що спонукає людину до дії.
2.     Фрагмент загальної картини або об'єкта, що багаторазово повторюється з деякими змінами.

Байкаце коротке оповідання сатиричного і повчального характеру, у якому висміюються людські вади та недоліки суспільного життя.

Езопова моваце іносказання, художня мова, насичена недомовками та натяками.

Алегоріяце зображення абстрактного поняття або явища через конкретний образ.


Роман - великий за обсягом, складний за будовою прозовий (рідше віршований) епічний твір, в якому життя людей розкривається на тлі історичних або соціально вагомих обставин.
 Пригодницький роман - це роман, насичений цікавими подіями й несподіваними поворотами сюжету.
 Повістьсередній за обсягом епічний твір, в якому розповідається про історію людського життя в усій його різноманітності, переплетенні з іншими людськими долями.
 Композиція - побудова, розташування і взаємозв’язок всіх частин твору.
 Гумор - 1. Різновид комічного, відображення смішного в життєвих ситуаціях і людських характерах. 2. Узагальнена назва творів, мета яких - розсмішити, викликати гарний настрій. 3. Взагалі сміх і відчуття комічного.
Іронія - художній троп, який виражає глузливо-критичне ставлення митця до предмета зображення.
Художня деталь - це один із засобів створення художнього образу, що допомагає уявити зображувану автором картину, предмет чи характер у його неповторній індивідуальності. Художня деталь може відтворювати риси зовнішності, одяг, навколишню обстановку, переживання.
Підтекст - внутрішній, прихований зміст якого-небудь висловлювання.
Притча - короткий фольклорний або літературний розповідний твір повчального характеру, орієнтований переважно на алегоричну форму доведення змісту етичних цінностей буття.
Ха́йку (хокку) - жанр японської ліричної поезії, трирядковий неримований вірш на основі першої півстрофи танка, що складається з 17 складів (5-7-5) і відрізняється простотою поетичної мови, свободою викладу.
Поема - ліро-епічний віршований твір, у якому зображені значні події і яскраві характери, а розповідь героїв супроводжується розкриттям авторських переживань і роздумів.
Ліричний герой - образ, що виникає в уяві читача під враженням висловлених у творі почуттів, переживань, роздумів. Ліричний герой не обов'язково тотожний авторові.
Конфлікт — зіткнення протилежних інтересів і поглядів, напруження і крайнє загострення суперечностей, що призводить до активних дій, ускладнень, боротьби, супроводжуваних складними колізіями.
 Фантастика — те, що не існує в дійсності, створене фантазією, уявою.
 Рома́н фантасти́чний— роман, сюжет якого ґрунтується на фантастиці, тобто уявний світ якого не відповідає наявному реальному світу або прийнятому, усталеному поняттю можливого.


   7 клас

Оригінал – текст, з якого здійснюється переклад.
Переклад – передача тексту засобами іншої мови.
Переспів - вірш, написаний за мотивами поетичного твору іншого автора, з елементами наслідування версифікаційних елементів, наближений до перекладу, але відмінний від нього за відсутністю еквіритмічності.
Балада  -  жанр ліро-епічної поезії фантастичного, історико-героїчного або соціально-побутового змісту з драматичним сюжетом.
 Билина (стари́ни) - руська народна епічна пісна про богатирів та їх подвиги.
 Си́мвол -  знак, сутність, яка позначає іншу сутність.
 Фольклорна баладаліро-епічний жанр англо-шотландської народної поезії XIV—XVI століть на історичні (пізніше також казкові та побутові) теми.
 Гіпербола — різновид тропа, що полягає в надмірному перебільшенні характерних властивостей чи ознак певного предмета, явища або дії.
Історичний роман – побудований на історичному сюжеті, відтворює у художній формі якусь епоху, певний період історії.
Оповідання - невеликий прозовий твір, сюжет якого заснований на певному епізоді з життя одного персонажа (іноді кількох).
Літературна балада - це жанр ліро-епічної поезії фантастичного, історико-героїчного або соціально-побутового змісту з драматичним сюжетом
Вірш - ліричний або ліро-епічний твір, організований за версифікаційними законами певного літературно-історичного періоду.
Феєрія - використання казкових елементів для розкриття повноти сюжету.
Точку зору - певний погляд на що-небудь, розуміння чогось.
Оповідач - особа, вигадана автором, від імені якої в художньому творі автор оповідає про події та людей.
Новела - невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, сконденсованою та яскраво вимальованою дією.
Фе́нтезі - літературний жанр, в якому магія та інші надприродні явища є головними елементами сюжету, теми чи місця дії.
Поняття «художність» має два значення: родова ознака мистецтва з властивою йому образністю пізнання та співпереживань і міра естетичної досконалості твору, відповідність його змісту формі.


  
  8 клас

Літературний рід - узагальнююче поняття, один з головних елементів систематизації літературного матеріалу, категорія вищого порядку. За родами література поділяється на епос, лірику, драму.
Епос - один із трьох родів літератури, відмінний за своїми ознаками від лірики та драми. Основа епічного твору — розповідь від автора. Жанр епічної героїчної поеми.
Лірика - 1. Один із трьох родів художньої літератури, в якому навколишня дійсність зображується шляхом передачі почуттів, настроїв, переживань, емоцій ліричного героя чи автора. 2. Певний віршовий твір або сукупність творів.
Драма - 1. Один з основних родів художньої літератури, що зображує дійсність безпосередньо через висловлювання та дії самих персонажів. 2. Один із жанрів драматичного роду, поряд з комедією, трагедією, це п'єса соціального чи побутового характеру з гострим конфліктом, який розвивається в постійній напрузі.
Літературний напрям - це конкретно-історичне втілення художнього методу, що проявляє себе в ідейно-естетичній спільності групи письменників у певний період часу. Літературний напрям є своєрідним синтезом художнього методу та індивідуального стилю письменника.
Течія - це група письменників, об'єднаних ідейно-естетичними поглядами та художньо стильовими особливостями.
Міфи - це перекази, що розповідають про виникнення явищ природи та предметів матеріальної культури, релігійних обрядів, про створення світу (космогонія) та походження богів (теогонія). Персонажі міфів - боги, напівбоги та видатні смертні - герої.
 Героїчний епос - збірна назва фольклорних творів різних жанрів, в яких у легендаризованій формі відображено волю, завзяття народу в боротьбі проти ворогів, зла, гноблення.
Елегія - один із жанрів лірики медитативного, меланхолійного, почасти журливого змісту.
Ода - жанр лірики, вірш, що виражає піднесені почуття, викликані важливими історичними подіями, діяльністю історичних осіб.
Гекзаметр - віршовий дактилічний розмір з шістьма наголосами без рими.
Пента́метр - в античному віршуванні дактилічний вірш, утворений подвоєнням першого піввірша гекзаметра, складається із 2 1/2 та 2 1/2 дактилічних стоп. Метрична схема пентаметра: —UU—UU—//—UU—UU—. Піввірші розмежовані цезурою.
Трагедія - драматичний твір, де зображуються нерозв'язні моральні проблеми, що призводять, як правило, до загибелі героя (героїв)
Рубаї - в ліричній поезії народів Близького Сходу чотиривірш переважно філософського змісту, в якому римуються перший, другий і четвертий рядки.
Сонет - ліричний вірш, який складається з чотирнадцяти рядків п'ятистопного або шестистопного ямба, тобто з двох чотиривіршів (катренів) з перехресним римуванням та двох тривіршів (терцин) тернарного римування за основною схемою (abab abab bbd ggd), хоча можливі й інші конфігурації рим.
Роман — великий за обсягом, складний за будовою прозовий (рідше віршований) епічний твір, в якому життя людей розкривається на тлі історичних або соціально вагомих обставин.
 «Вічні образи» — літературні образи, які за глибиною художнього узагальнення виходять за межі конкретних творів та зображеної в них історичної доби, містять у собі невичерпні можливості філософського осмислення буття.
Катрен - строфа з чотирьох рядків, чотиривірш.
Терцина - в поезії строфа, що складається з трьох рядків, де 1-й римується з 3-м, а 2-й — з 1-м уже наступної терцини.
Ямб - у силабо-тонічному віршуванні двоскладова стопа з наголосом на другому складі.
Вірш - ліричний або ліро-епічний твір, організований за версифікаційними законами певного літературно-історичного періоду.
Іронія - художній троп, який виражає глузливо-критичне ставлення митця до предмета зображення.
 Комедія - драматичний твір, у якому засобами гумору та сатири викриваються негативні суспільні та побутові явища, виявляється смішне в навколишній дійсності чи людині.
Сарказм - зле, в'їдливе висміювання серйозних вад у характері персонажів, подіях та явищах громадського або побутового життя з тим, щоб викрити їх потворну сутність.
Сатира - 1. У давньоримській літературі написаний гекзаметром поетичний твір, в якому викривалися пороки суспільства. 2. Різке осміяння суспільних вад за допомогою сатиричних засобів. 3. Художній твір, в якому здійснюється таке осміяння.
Гумор - 1. Різновид комічного, відображення смішного в життєвих ситуаціях і людських характерах. 2. Узагальнена назва творів, мета яких - розсмішити, викликати гарний настрій. 3. Взагалі сміх і відчуття комічного.
 Композиція - побудова, розташування і взаємозв’язок всіх частин твору.

Алегоріяце зображення абстрактного поняття або явища через конкретний образ.

Метафора - один з основних тропів: образний вислів, в якому ознаки одного предмета чи дії переносяться на інший за подібністю. 
Притча  – це невеликий твір повчального характеру з чітко вираженою мораллю.

  

9 клас

Стиль - 1. Сукупність мовних прийомів для вираження тих чи інших ідей, думок. 2. Сукупність усіх виразних засобів — мовних, композиційних, жанрових, вживаних для втілення змісту твору (наприклад, стиль класицизм).
Літературні жанри - історично сформовані групи літературних творів, об'єднаних сукупністю формальних і змістовних властивостей.
Поема - ліро-епічний віршований твір, у якому зображені значні події і яскраві характери, а розповідь героїв супроводжується розкриттям авторських переживань і роздумів.
Віршо́вий ро́змір, або Ме́тр - поширений у силабо-тонічній версифікації термін для позначення особливостей ритмічної одиниці, покладеної в основу певного віршового твору, власне — міра вірша, його загальна схема, з якою узгоджуються його елементи (ямбічний розмір, дактилічний розмір тощо).
Роман у віршах - різновид ліро-епічного (змішаного) жанру, у якому поєднані особливості і ліричного, і епічного зображень, що веде до багатоплановості художнього світу.
Онєгінська строфа - строфічна форма, винайдена 0. Пушкіним для написання роману у віршах «Євгеній Онєгін» з використанням таких джерел, як сонет та октава. О.с. — чотирнадцятирядкова зі схемою римування: абабввггдеедєє.
Літературно-художній образ - естетична категорія, що характеризує особливий, притаманний мистецтву спосіб творення уявного світу; сформований фантазією письменника світ, тією чи іншою мірою співвідносний зі світом реальним на рівні суспільних, культурних, історичних, психологічних та інших явищ.
Типовий образ - це художнє узагальнення, подане у вигляді конкретної особи.
Соціально-побутовий роман – основний різновид реалістичного роману, для якого характерна ідеологізація приватного життя, побуту персонажів.
Психологічний роман – різновид роману, в якому відтворено внутрішні переживання особистості, духовну еволюцію, пошуки й суперечності героя, які зумовлюють його вчинки та поведінку.
Філософський роман – різновид роману, в якому безпосередньо викладено світоглядну або етичну позицію автора.
Психологізм - передавання художніми засобами внутрішнього стану персонажа, його думок, переживань, зумовлених внутрішніми й зовнішніми чинникам
Інтер'є́р – 1. Архітектурно й художньо оздоблена внутрішня частина будинку, приміщення, що забезпечує людині сприятливі умови життєдіяльності. 2. Внутрішній простір будівлі чи окремого приміщення, архітектурне вирішення якого визначається його функціональним призначенням. 3. Картина, малюнок і т. ін., на яких зображено внутрішню частину якого-небудь приміщення.  
Модернізм - загальна назва літературних напрямів та шкіл XX ст., яким притаманні формотворчість, експериментаторство, тяжіння до умовних засобів, антиреалістична спрямованість.
Символізм - одна зі стильових течій модернізму, що виникла у Франції в 70-х pp. XIX ст., основною рисою якого є те, що конкретний художній образ перетворюється на багатозначний символ.
Імпресіонізм - художній напрям, заснований на принципі безпосередньої фіксації вражень, спостережень, співпереживань.
«Нова драма» - світоглядна криза в драматургії на рубежі XIX-XX століть, яка  протиставила свої принципи класицистичній та романтичній театральним системам.
«Ібсенізм» - особливість художнього мислення, творчого методу, який  полягає у розкритті трагізму життя через психологічні колізії, поєднання зовнішньої та внутрішньої дії, інтелектуально-аналітич­ному підході до подій та образів, філософському осягненні дійсності, широкому використанні підтексту, символіки тощо.
Класична література - корпус творів, що вважаються зразковими для тієї чи іншої епохи.
Масова література - розважальна й дидактична белетристика, яка друкується великими накладами і є складовою «індустрії культури». Використовуючи стереотипи масової свідомості й популістську стратегію завоювання публіки, а також примітивізуючи художні відкриття «високої» літератури, такі твори передбачають спрощене, комфортне читання.
Рецензія - аналіз, розбір, деяка оцінка публікації, твору або продукту, жанр газетно-журнальної публіцистики та літературної критики.

Немає коментарів:

Дописати коментар